İletişim Bilgileri

  • info@edito-project.com
  • 0 549 249 88 44
Çift Cidarlı Labaratuvar Binası
Kaynaklar Konakları Enerji İzleme-Modelleme
Akademik Kompleks-Dubai
Bodrum Sürdürülebilir Yaşam Merkezi-YAKINDA!

Binalarda Enerji Performans Analizi ve İyileştirme Çalışmaları

Edito Mimarlık iç ve dış sektörlerde  Mimari Proje, Sürdürülebilir Tasarım ve Danışmanlık, Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme ve Proje Yönetimi konularında hizmet vermekte olan mimarlar, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri ve çevre mühendislerinden oluşan disiplinler arası uzman ekibi ile müşterilerine en yenilikçi ve en yaratıcı danışmanlık çözümlerini sunmaktadır.  Bu Bölümde ise mevcut veya tasarım aşamasında Bina Enerji Performans Ölçümleri ve İyileştirme Senaryoları ile Enerji Etkin Bina Tasarımı ve Uygulama çalışmaları sunulmaktaıdr.

1.1. Verilerin Toplanması

Bu kısım çalışılacak Binada simülasyon modelini oluşturduğumuz dinamik simülasyon yazılımı için gerekli olan verilerin toparlanma sürecidir. Bu süreç;

1- İşveren tarafından bina geometrisi, bina bileşenleri, havalandırma sistemi, iç kazançlar (enerji tüketimi, kullanıcılar, aydınlatma, ekipman) gibi veriler, 3. Bölümde detaylandırılmıştır.

2- Yerleştirilecek olan dattaloggerlar tarafından bina içi sıcaklık, nem, Co2 miktarı (talep edilirse), dış hava iklim verileri gibi datalar, bina açıklıklarının operasyon sonucunu gösteren veriler, bina kullanım süreleri,

3- Edito tarafından da saha ziyaretleri sırasında toplanan ek bilgileri içermektedir.

1.2. Modelin Oluşturulması

Bina performansı simülasyonlarında, ticari olarak satılan ve bu çalışmalar için seçilmiş olan dinamik simülasyon yazılımı kullanılır. Toplanan veriler ile Bina modellenir.

1.3. Kalibrasyon Süreci

Kalibrasyonda kullanılan hata oranı hesaplama metodu üç standarda dayandırılarak yapılacaktır. Bunlar, ASHRAE 14-2002, IPMVP ve M & V Guidelines’dır. Bu standartlarda iki istatistiksel indeks açıklanmaktadır: her ikisi de yüzde olarak ifade edilen ortalama yanlılık hatası (MBE) ve kök ortalama kare hatasıdır (CV-RMSE). Her ikisinde de sıfıra yakın değerler veren modeller hedeflenmektedir. Bu değerler yukardaki standartların kabul ettiği hata paylarına ulaşıncaya kadar modelde iterasyon devam edecektir. O nedenle detaylı verilerin kesin ve net olması alınacak sonuçların da güvenilirliğini artıracaktır.

Aşağıda daha önce yaptığımız ve Bina Enerji Performans Analizi çalışmalardan kalibrasyon sonucu ile ilgili örnek bulunmaktadır.

1.4. Mevcut Binanın Analizi

Kalibrasyondan sonraki güvenilirliği artırılmış modelden istenen sonuçlar alınacak enerji tüketimi, kayıp ve kazançlar, sıcaklık ve nem ve binanın yönü ile ilişkisi vb. analiz edilecektir.

1.5.Enerji Tüketimini Azaltma Yönünde İyileştirme Senaryoları Belirleme

Senaryolar İşveren ve Edito tarafından 1.4. Bölümde belirtilen analizlerle problem tanımı yapılıp ve belirlenecektir.

Bunlar; Zemin, Çatı, Bina kabuğu iyileştirmesi, Kapı, pencere otomasyonu gibi senaryolar olabilir.

1.6. Senaryoların Sonuçları

Her bir senaryodan alınan enerji tüketim sonuçları ile mevcut binadan aldığımız enerji tüketim sonuçları karşılaştırılacak ve senaryoya göre enerji tüketim kazancı veya kaybı grafiklerle ifade edilerek raporlanacaktır. Bu sayede talep edilen bina performansına hangi senaryo sonucunun daha yakın olduğu belirlenmiş olacaktır.